Att stötta barn i familjehem är ett viktigt och ofta komplicerat arbete. Anneli Öhrling är socionom och har arbetat som kurator på BRIS i över tio år. Anneli har ett starkt engagemang för att ge barn den hjälp och det stöd de behöver. Sedan 2015 har hon arbetat specifikt med stödinsatser för barn i familjehem, ett initiativ som först startade som ett projekt i samarbete med Stockholms stad och som BRIS nu driver vidare på egen hand.
“Kan du berätta lite om hur detta arbete med stödgrupper ser ut?”
Anneli: ”Absolut. Syftet är att ge barn och unga i åldrarna 7 till 18 år ett tryggt sammanhang där de kan prata om sina upplevelser och få stöd. Vi har fem platser i landet där vi erbjuder fysiska träffar, men vi har också digitala grupper för de ungdomar som inte kan ta sig till en av de fysiska orterna. Det har varit väldigt värdefullt, särskilt för de som bor på avlägsna platser eller har andra svårigheter att delta i person.”
Anneli förklarar också att stödet är utformat för att skapa en trygg och inkluderande miljö. Innehållet är baserat på vad barn själva berättat, vilka saker de tycker är viktiga att prata om. Barn bestämmer så klart själva om de vill delta i gruppen eller på de olika övningarna. Hon lyfter fram vikten av att erbjuda olika uttrycksformer, som att rita, skriva och måla, för att barnen ska känna sig bekväma att dela med sig av sina tankar och känslor.
“Kan du berätta mer om vad ni brukar prata om under dessa träffar?”
Anneli: “Ja, vi har som sagt olika teman. Vi kan till exempel prata om vad det innebär att bo i ett familjehem, deras rättigheter, eller hur socialtjänsten fungerar. Många barn undrar vad som händer när de fyller 18 år, eller vad som verkligen räknas som en familj. Vi försöker hjälpa dem att förstå och bearbeta sina upplevelser. Ett annat viktigt tema är känslornas funktion – att förstå varför man känner rädsla, sorg eller oro, och hur dessa känslor kan kännas i kroppen, som till exempel ont i magen.”
En metod byggd på barnens egna upplevelser
Anneli berättar också om BRIS unika metod för att stötta barn i familjehem, ”Jag bor i familjehem”, som utvecklats i samarbete med barn och unga själva. Metoden används inte bara inom BRIS, utan BRIS utbildar även kommuner och andra aktörer i metoden. Syftet är att sprida kunskapen om hur man kan stötta barn i familjehem och säkerställa att så många barn som möjligt får tillgång till detta viktiga stöd.
”Målet är att så många barn som möjligt ska nås av det här viktiga stödet” säger Anneli, och förklarar att många kommuner har svårt att arrangera den här typen av stöd själva, vilket gör BRIS insatser ännu viktigare.
Tillgängligt stöd dygnet runt
Förutom stödgrupperna erbjuder BRIS också den nationella stödlinjen som är öppen dygnet runt. Anneli poängterar att även barn i familjehem kan kontakta dem via telefon eller chatt för att prata med en kurator. För äldre barn finns även onlinegrupper där de kan möta andra jämnåriga i samma situation. ”Det barnen ofta efterfrågar är att få träffa andra barn i samma situation, vilket också är väldigt viktigt – de ska inte känna sig ensamma med sina erfarenheter.” säger Anneli.
Utmaningar och hopp för framtiden
“Vad ser du som den största utmaningen i att stötta barn som bor i familjehem?”
Anneli: ”En utmaning är att många barn saknar en sammanhängande berättelse om sitt liv. Det kan vara hål i deras historia, frågor de inte har svar på, eller rädslan att göra någon ledsen genom att ställa dem. Även om de har det bra i sin placering, finns det ofta en känsla av otrygghet eller oro. Det kan vara rörigt, med saker som strular, som umgänge eller vårdnadsöverflyttningar. Därför är det så viktigt med ett tillgängligt stöd, även om det aldrig känns som ”rätt tid”.”
I sitt avslutande resonemang reflekterar Anneli över vad hon och BRIS hoppas uppnå med sitt arbete:
”Jag hoppas att så många barn som möjligt ska känna att de har rätt till sin egen berättelse och framtidstro,” säger hon. ”Det är vårt ansvar som vuxna att lyssna och stötta dem på deras villkor.”