En trygg och glad midsommar

19 juni 2024

Midsommar är en tid av glädje där vi samlas runt midsommarstången; dansar, njuter av jordgubbar och sill. Men det är också en tid då risken för överdrivet alkoholintag ökar vilket kan skapa en otrygg miljö för barn och ungdomar. Som familjehemskonsulenter har ni en viktig roll i att stödja familjehemsföräldrar i att skapa en trygg och glädjefylld midsommar för alla i familjen.

Ta tid till att prata med familjehemsföräldrarna om hur de planerar att fira midsommar. Uppmuntra dem att tänka igenom hur de kan skapa en fest där barnen känner sig trygga och inkluderade. Diskutera öppet hur alkohol påverkar både vuxna och barn. Påminn om att även små mängder alkohol kan påverka vuxnas beteende och barns känsla av trygghet. Uppmuntra familjehemsföräldrarna att fundera på alternativa sätt att fira, där alkohol inte är i fokus.

Prata också om risken för att ungdomar kan dricka alkohol i samband med festligheter. Hjälp familjehemsföräldrarna att sätta tydliga regler och gränser samt att ha öppna samtal med ungdomarna om alkoholens faror och grupptryck. Uppmuntra dem att planera roliga och engagerande aktiviteter som inte kretsar kring alkohol. Det kan vara lekar, tävlingar, eller kreativa projekt som alla vänner kan delta i.

Om en ungdom skulle komma hem berusad är det viktigt att bemöta dem med lugn och förståelse. Ha en öppen dialog dagen efter om vad som hände, hur de känner och vad som kan göras för att undvika liknande situationer i framtiden. Visa att du finns där som en trygg vuxen att vända sig till utan att döma.

Påminn också familjehemsföräldrarna om att deras, släktingars och vänners beteende sätter standarden. Om de väljer att dricka alkohol, bör det ske med måtta och ansvar. Hjälp dem att skapa en atmosfär där barnen känner sig trygga och omhändertagna. Det kan innebära att ha en lugn kvällsritual eller att se till att det alltid finns en nykter vuxen närvarande.

Genom att stödja familjehemsföräldrarna i att tänka igenom och planera för en trygg midsommar kan vi hjälpa till att skapa positiva minnen för barnen och en trygg miljö där de kan känna sig säkra och glada.

Låt oss tillsammans arbeta för att göra midsommar till en fest som alla ser fram emot, utan otrygghet!

Senaste nytt