Systembolaget har ett unikt uppdrag i Sverige – de säljer inte bara alkohol, utan de har också ett ansvar för att främja folkhälsan. Karolina, som arbetar på Systembolaget, delar med sig av hur de arbetar med att kombinera dessa två uppgifter och varför initiativ som Tonårsparlören och Barndom utan baksmälla är avgörande för deras samhällsarbete.
”Kan du berätta lite mer om vad ert samhällsansvar innebär och hur ni arbetar för att främja folkhälsan?”
Karolina: ”Absolut! Vårt uppdrag är att sälja alkohol under trygga och ansvarsfulla former, vilket kommer direkt från staten. Många kanske tänker att vårt arbete enbart handlar om att sälja drycker, men det handlar faktiskt också mycket om att ta ansvar för folkhälsan. Vi strävar efter att vuxna ska kunna dricka alkohol på ett ansvarsfullt sätt. Och en viktig del av det är att arbeta förebyggande – inte minst gentemot unga.”
Karolina förklarar att deras uppdrag handlar om mycket mer än bara försäljning av alkohol. Systembolaget strävar efter att alkohol konsumeras på ett sätt som inte skadar vare sig individer eller samhället i stort. En viktig del av detta arbete är deras förebyggande insatser, särskilt riktade mot unga människor. Tonårsparlören är en av dessa.
”Kan du berätta mer om “Tonårsparlören” och varför den är så viktig i det här arbetet?”
Karolina: ”Tonårsparlören är ett av våra viktigaste verktyg för att hjälpa föräldrar i samtalet om alkohol med sina tonåringar. Den skickas ut varje år till hushåll med barn som är eller fyller 14 år, och innehåller massor av tips, råd och fakta. Syftet är att göra det lättare att prata om alkohol, ett ämne som ofta kan vara lite känsligt. Vi vill att föräldrar ska känna sig trygga i dessa samtal och kunna förmedla sunda värderingar. Forskning visar att föräldrar spelar en stor roll i hur deras barn ser på alkohol, och med Tonårsparlören hoppas vi kunna bidra till att färre ungdomar börjar dricka för tidigt.”
Tonårsparlören är alltså en handbok som skickas ut till föräldrar i hela landet, och den har blivit en central del i Systembolagets förebyggande arbete. Genom att ge föräldrar konkreta verktyg och råd om hur de kan prata med sina tonåringar om alkohol, strävar man efter att fördröja ungdomars alkoholdebut och därmed minska de negativa konsekvenserna.
I samarbete med Bris, Maskrosbarn, Trygga Barnen och World Childhood Foundation driver Systembolaget även initiativet Barndom utan baksmälla. Det syftar till att färre barn ska påverkas negativt av vuxnas alkoholkonsumtion. Genom att samarbeta med barnrättsorganisationer vill Systembolaget inte bara utbilda utan också påverka attityder och handlingar i samhället. “Undersökningar visar att 15% av alla barn påverkas negativt av att någon vuxen i deras närhet dricker för mycket. Genom initiativet vill vi öka medvetenheten kring detta och uppmuntra fler att agera när de ser att ett barn far illa. Det är en viktig del av vårt folkhälsoarbete och vi hoppas att fler ska våga bryta tabun kring alkohol och barn.” säger Karolina.
Karolina påpekar att initiativen är bra exempel på hur deras uppdrag handlar om mer än bara alkohol. Systembolaget har möjlighet att påverka hur människor ser på alkohol och konsumtion. “Genom både Tonårsparlören och Barndom utan Baksmälla vill vi värna om de mest sårbara i samhället – barnen. Vi vill att vuxna ska kunna njuta av alkohol på ett ansvarsfullt sätt, men också att vi som samhälle blir bättre på att prata om riskerna och skydda de som kan drabbas.” säger Karolina.
”Hur ser du på balansen mellan att sälja alkohol och att ta ansvar för folkhälsan?”
Karolina: ”Jag tycker det är otroligt viktigt att hålla båda aspekterna i åtanke. Alkohol är en del av vår kultur, och det är okej att vuxna dricker, men det måste ske på ett ansvarsfullt sätt. Vårt jobb på Systembolaget är att göra den balansen möjlig – vi ska finnas där för de som vill köpa alkohol, men samtidigt arbeta aktivt för att minimera skadeverkningarna. Initiativ som Tonårsparlören och Barndom utan baksmälla är viktiga verktyg i det arbetet, för vi vill inte bara sälja alkohol, vi vill också bidra till ett samhälle där människor dricker medvetet och där barn skyddas från de negativa konsekvenserna av alkohol.”